Coliziune evitată în ultimul moment între un avion militar american şi unul chinez.

Un avion militar american a evitat la limită ciocnirea cu un avion de vânătoare chinez care zbura la doar câţiva metri de el deasupra Mării Chinei de Sud, a anunţat joi armata americană într-un comunicat.

Incidentul s-a petrecut la 21 decembrie, când pilotul unui avion de vânătoare J-11 al Marinei chineze „a efectuat o manevră nesigură în timp ce se apropia de un avion RC-135 al SUA”, a declarat Comandamentul Indo-Pacific al armatei SUA, care pune la dispoziţie şi o înregistrare video de la bordul avionului american.

Pilotul chinez a zburat prin faţa avionului american de supraveghere la mai puţin de şase metri de botul aeronavei, „forţând aparatul RC-135 să efectueze manevre de evitare pentru a preveni o coliziune”, a precizat armata SUA, potrivit News.ro.

Avionul RC-135 „desfăşura în mod legal operaţiuni de rutină deasupra Mării Chinei de Sud în spaţiul aerian internaţional”, precizează Comandamentul american.

Această cvasi-coliziune are loc în contextul în care China, care consideră că insula Taiwan face parte din teritoriul său pe care îl va revendica într-o bună zi, a iniţiat recent o demonstraţie de forţă. La sfârşitul săptămânii trecute, autorităţile de la Taipei au acuzat Beijingul că a desfăşurat 71 de avioane de luptă pentru manevre militare în jurul Taiwanului, dintre care 60 de avioane de vânătoare. A fost una dintre cele mai ample incursiuni de până acum care are loc în decurs de o zi.

Armata chineză a declarat că exerciţiile au fost un răspuns la „provocările” şi „complicitatea” dintre SUA şi autorităţile insulei. Potrivit bazei de date a AFP, peste 1.700 de astfel de incursiuni au avut loc până acum în acest an, faţă de 969 în 2021.

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.